De Gebroeders van Limburg en Gothische pracht
Dag 1: zaterdag 14 juni. Studiedag in Steyl.
Ontvangst met koffie en gebak.
In de ochtend maakt u kennis met de in de kunstgeschiedenis beroemd geworden Gebroeders van Limburg. De broers (Herman, Paul en Johan) werden tussen 1385 en 1388 geboren in Nijmegen, als zonen van de beeldsnijder Arnold van Limburg en Metta van Maelwael. Hun oom, Johan Maelwael, was hofschilder aan het hof van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, en speelde een cruciale rol in hun artistieke ontwikkeling. Onder diens invloed verhuisden de broers naar Parijs, waar zij in 1402 in dienst traden van Filips de Stoute. Na het overlijden van Filips in 1404 kwamen zij in 1405 in dienst van hertog Jean de Berry, de broer van Filips en Karel V, koning van Frankrijk. In 1410 vestigden de Gebroeders van Limburg zich permanent aan het hof van Jean de Berry.
In deze tijd gaven vermogende leken vaak opdracht om voor hun privédevotie een getijdenboek te vervaardigen. Zo’n boek was geënt op het door monniken gebruikte brevier, waar het diende voor het koorgebed. Deze gebeden werden op vaste tijden van de dag uitgesproken en worden daarom getijden genoemd.
In 1411 kreeg het drietal de opdracht om voor Jean de Berry een getijdenboek te vervaardigen dat in esthetische pracht alle eerdere exemplaren zou overtreffen. Dit werk, dat in de inventaris van de hertog de naam Très Riches Heures kreeg, wordt beschouwd als een van de belangrijkste meesterwerken uit de middeleeuwse miniatuurkunst. Gedurende de ochtend zullen we dit getijdenboek in detail bestuderen, waarbij we zowel de iconografie als de technische uitvoering van dit kunstwerk bekijken.
Lunch.
In de middag maken we een wandeling door Steyl, waarbij we de toepassing van gotische architectuur in de lokale context onderzoeken. We bezoeken onder andere het klooster van het Heilig Hart, het Heilige Geestklooster en de bijzondere dubbelkerk, bestaande uit een Onder- en Bovenkerk. De Onderkerk, ontworpen als een ruimte voor bezinning en stilte, fungeert als de gebedsruimte voor zowel de kloostergemeente als haar gasten. De Bovenkerk daarentegen, gekarakteriseerd door een overvloed aan licht, herbergt een interieur dat bijna geheel in nieuw-gotische stijl is behouden, zodat u een goed beeld krijgt van de gotische principes van licht (glas-in-loodramen), hoogte (verticale ruimtelijkheid) en symmetrie. Dit is een goede voorbereiding op ons bezoek aan iconische gotische bouwwerken in Frankrijk, zoals de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle.
We sluiten af met een gezellige borrel.
Voor dag 2 klik hier.