Maurice de Vlaminck
Rebel van het Modernisme
Na zijn deelname aan de Parijse Salon van 1905 werd Maurice de Vlaminck een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Franse avant-garde. Meer dan enig ander lid van de fauvisten identificeerde hij zich met deze stroming. Zo ontstond het beeld van een moderne rebelse kunstenaar die resoluut de regels van de Academie de rug had toegekeerd. Zijn essentiële inspiratiebron was het werk van Vincent van Gogh, met wiens kleurrijke werk hij in 1901 kennis had gemaakt tijdens een grote solotentoonstelling in Parijs. Het feit dat Van Goghs autodidact was en nu gezien werd als een niet erkend artistiek genie, versterkte de identificatie die in Vlamincks latere werk zichtbaar zou worden.
Het uitgangspunt voor deze prachtige tentoonstelling is de Hasso Plattner Collectie, met negen werken van de Vlaminck. Tot de 40 bruikleengevers behoren o.a. het Tate Modern in Londen, het Museo nacional Thyssen-Bornemisza in Madrid, het Centre Pompidou en het Musée d'Orsay in Parijs, evenals het Metropolitan Museum of Art in New York en de National Gallery of Art in Washington, D.C.
Met zo'n 70 geselecteerde werken biedt deze expositie een breed overzicht van Vlamincks volledige oeuvre: van zijn eerste composities uit het begin van de 20e eeuw, via zijn experimenten met het kubisme geïnspireerd door Cézanne en Picasso, tot zijn laatste landschapsschilderijen, waarin hij een zeer individuele variant van het late impressionisme ontwikkelde. Een absolute aanrader voor iedere liefhebber van de Europese schilderkunst uit de eerste helft van de 20e eeuw!
Informatie
Datum: Dinsdag 18 maart
Begeleiding: Monique Linders
Tijd vertrek: Roermond, 8.30 uur
Parkeerplaats bussen, naast NS station
Venlo, 9.15 uur
Parkeerplaats Trefcenter, Nijmeegseweg, tegenover tankstation
Prijs: € 105,00
Hierbij is inbegrepen:
- vervoer per luxe touringcar
- kunsthistorische inleiding in bus
- koffie met gebak op mooie locatie
- entree museum
- een speciaal voor deze excursie gemaakte brochure met kunsthistorische informatie
- digitaal fotoverslag van de excursie